Geluidsisolatie, geluidsabsorptie, trillingsisolatie en ontdreuning: wat is het verschil?

01 december 2021
Silent Materials

Wanneer je aan een akoestisch project begint, is het belangrijk dat je weet welke types akoestische materialen er allemaal op de markt aanwezig zijn en wat de specifieke functie van elk van die materialen is. In deze blog leggen we je haarfijn uit wat de verschillende types zijn en in welke situaties je ze het beste kan gebruiken.

Geluidsisolatie: hou geluiden van buitenaf buiten

Wanneer we het over geluidsisolatie hebben, dan gaat het over materialen die bedoeld zijn om geluiden die van buiten de kamer of buiten het gebouw komen af te stoten zodat ze de ruimte niet kunnen binnendringen. Een goed voorbeeld van een dergelijk materiaal is de Akomass EPDM-plaat, een buigslappe massaplaat in een zware, geluidsisolerende kunststof met een hoge soepelheid en densiteit. Dankzij de combinatie van die verschillende eigenschappen, leent dit isolatiemateriaal zich erg goed tot als vloerisolatie, isolerende scheidingswand en als omkasting van machines, in voertuigen enz.

Geluidsabsorptie: vang geluiden in de kamer op

Daar waar geluidsisolatie de geluiden van buitenaf weert, neemt geluidsabsorberend materiaal de geluiden uit de kamer op zodat ze niet in de ruimte blijven hangen. We kennen allemaal de ervaring van de galm in een oud kerkgebouw. Door zachte, geluidsabsorberende materialen aan te brengen, kan je dit scenario in je eigen ruimte vermijden. Een voorbeeld van een geluidsabsorberend materiaal is de Akopol geluidsabsorberende polyester wol plaat. Deze plaat is niet alleen vormstabiel en elastisch, we kunnen ze ook in elke maat of vorm voor je voorsnijden. Bovendien is ze niet alleen geluids- maar ook thermisch isolerend.